top of page

Almanya'da Doğum Sonrası Yapılması Gerekenler

Almanya'ya artan göç ile birlikte, son dönemde Almanya'da doğan Türk çocuklarının sayısın da bir artış var. Çevremizde bizim gibi son dönemde Almanya'ya gelen bir çok çiftin bebekleri dünyaya geldi. Almanya gibi hayatın her alanında bürokrasi ve kurala boğulduğumuz bir ortamda; bir de yeterli Almancanız yok ise; resmi işlemler olduğundan çok daha karmaşık bir hale gelebiliyor. Biz de yardımcı olması umuduyla bu yazıyı yazmaya karar verdik. Keyifli okumalar :)


1. Hastane doğum bildirimi (Geburtsanzeige): Doğumdan hemen sonra hastaneden bebeğin adının, anne ve babasının adı soyadının yazıldığı belge. Bu kağıdı alabilmek için evlilik cüzdanınızın orijinali ve uluslararası geçerliliği olan Formel B'yi yanınızda götürmeniz gerekiyor. Sadece babanın gitmesi yeterli oluyor. Çocuğunuzun ismi ilk olarak burada resmi bir belgeye yazılıyor. Hata olmaması için dikkat etmelisiniz.


2. Doğum belgesi icin başvurulması (Geburtsurkunde) : Doğum belgesi belki de en önemli belge. Diğer birçok süreç için isteniyor. Bu belgeyi almak icin bulunduğunuz şehirdeki belediye binasına posta yoluyla aşağıdaki belgeleri göndermeniz gerekiyor.

  • Bulunduğunuz şehrin sitesinde bulabileceğiniz doğum bildirim formunun doldurulup hem anne hem de baba tarafından imzalanması. (Fragebogen zur Geburtzszeige)

  • Anne ve babanın pasaportlarının kopyası

  • Anne ve babanın doğum belgelerinin orijinali (Geburtsurkunde). Bu kısım biz Türkler için zor. Çünkü biz de bu belgenin karşılığı sayılabilecek Formül A belgesi var. Bu belgeyi Türkiye'den ya da konsolosluklardan almanız gerekiyor. Ben Almanya doğumlu olduğum için doğum belgem vardı. Anlam'ın ise; e-devletten aldığımız nüfüs kayıt örneğini şaşırtıcı bir şekilde kabul ettiler. Sanırım şanslıydık bu konuda :)

  • Evlilik cüzdanının orijinali

  • Eğer gösterdiginiz belgelere göre medeni durumunuz veya isminiz değiştiyse , bu durumlar için ekstra belgeler istiyorlar.


Bu arada her eyalet için farklı kurallar olabilir. Mesela Bayern eyaletinde 01.01.2009 tarihinden sonra evlendiyseniz ya da çocuğunuz olduysa ve bilgileriniz değişmediyse; doğum belgeleri ve evlilik cüzdanınızı göndermeniz gerekmiyor. Doğum belgesinin (Geburtsurkunde) tamamlandıktan sonra adresinize gelmesi 4-6 hafta sürüyor. Doğum belgesi gelmeden sonraki adımlara geçemiyoruz maalesef.


3. Bebeğin aile sigortasına kaydedilmesi: Aile sigortasına kaydolması için anne doğumu belgesi (Gebursurkunde für Schwangerschaft und Mutterschaft) ile birlikte başvuru formunu (Fragebogen für die Aufnahme Ihrer Angehörigen in die Familienversicherung) doldurmanız gerekiyor. Başvuru formunu sigorta şirketinizin internet sitesinden bulabilirsiniz. Sigorta olmadan da çocuk doktoruna gidebiliyorsunuz. Bebeğinizin sigorta kartı gelince doktora göstermeniz yeterli oluyor.


Çocuğunuzun doğum belgesi size gönderilince, vergi dairesine (Finanzamt) ve emeklilik sigortası için Deutsche Rentenversicherung'a belediye tarafından otomatik bilgi gönderiliyor. Daha sonra Finanzmat'tan doğan çocuğunuz için vergi numarası gönderiliyor. Bu vergi numarasını saklamanız gerekiyor. Çocuk parası başvurusu için ihtiyacanız oluyor. Almanya'da doğum yapan anneler çalışmıyor olsa bile; 3 yıl boyunca Almanya'da sigortalıların ortalama geliri tutarında ( 2023 itibariyle 3.600 EUR) çalışıyormuş gibi primi yatırılıyor. Size "Deutsche Rentenversicherung " dan bununla alakalı bir mektup geliyor. Bu belgeyi de ilerisini düşünerek saklamanızda fayda var.


4.Çocuk parası için başvurulması (Kindergeld): Almanya'da 18 ya da belli şartlarda 25 yaşına kadar çocuklara aylık 250 EUR (2023 itibariyr) veriliyor. https://www.arbeitsagentur.de/familie-und-kinder sitesi üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru yaparken çocuğunuzun Finanzamt'tan gelecek olan vergi numarasına ihtiyacınız var. Doğum olmadan başvuru yapamıyorsunuz. Kindergeld geriye dönük maksimum 6 ay için ödeniyor. Yani başvurunuzu doğumdan sonraki 6 aylık dönem içerisinde yapmanız gerekiyor. Site üzerinden basvuramamaniz durumunda ise; sitedeki irtibat numarasini aradiginizda size gerekli belgeleri posta yoluyla gönderiyorlar. Zannediyorum Alman vatandasliginiz yok ise; basvuruyu bu sekilde tamamlamaniz gerekiyor.


5.Ebeveynlik parası (Elterngeld): Elterngeld başvuruları her eyalet için başka resmi birimden yapılıyor. Bayern için https://www.elterngeld.bayern.de/onlineantrag/default.aspx sitesinden başvuru yapmanız gerekiyor. Eğer doğumdan önce çalışmıyorduysanız 1 sene boyunca minimum limit olan aylık 300 EUR ya da 2 sene boyunca aylık 150 EUR alabiliyorsunuz. Eğer doğumdan önce çalışıyprduysanız maksimum ayda 1800 EUR olacak şekilde; bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar yıllık ortalama maaşınızın yaklaşık %67'sini alabiliyorsunuz. Para alma sürenizi isterseniz 2 sene ama yarısı olacak şekilde de ayarlayabilirsiniz. Eğer 3 yaşından küçük çocuğunuz varsa ya da 6 yaşından küçük 2 çocuğunuz varsa normalde almanız gereken tutardan %10 daha fazla alıyorsunuz. Ama mesela çoçuklarınız 2 ve 5 yaşında ise; yeni doğan çocuğunuz için sadece 1 kere ekstra 10% alma şansınız oluyor. Ebeveynlik parası için baba da başvuru yapabiliyor. Miktar babanın maaşı üzerinden yine maksimum ayda 1800 EUR olacak şekilde hesaplanıyor. Bu arada anne ve baba ebeveynlik süresini 14 ay üzerinden paylaşabilirlet. Fakat ebeveynlik süresini anne veya babadan birinin en az 2 ay kullanması gerekiyor.



Başvuru yapabilmek için:

  • Orijinal doğum belgesi ( Elterngeld için olan versiyonu)

  • Çocuğunuzun sigorta şirketinize kaydettirdikten sonra, sigorta şirketinden gelen "Mutterschaftsgeld" ile ilgili belge.

  • Eğer anne çalışıyordu ise; çocuğunuzun doğduğu aya ait maaş bordrosu

  • Doğumdan önceki 2 ay öncesine kadarki 12 aylık maaş bordronuz

  • Finanzamt'a en son yaptığınız vergi bildiriminize ait sonuç

  • Ve yaklaşık yarım saat süren formun site üzerinden doldurulması :)


6.Bayern aile parası (sadece Bayern eyaletinde) ( Bayerisches Familiengeld)

Sadece Bayern eyaletine ait bu uygulamada; 2 yas itibariyle 2 sene boyunca aylik 250 EUR ödeme yapılıyor. Bunun için ekstra birşey yapmanıza gerek yok. Ebeveynlik parasına başvururken bilgilerinizi zaten vermiş oluyorsunuz.


Buna benzer yardımlar, diğer eyaletlerin bazılarında da var. Olmayanlarda da kreş ücretleri çok düşük ya da ücretsiz. Bulunduğunuz eyaletin desteklerini gözden geçirmenızı tavsiye ederiz.


7.Türk kimliği ve pasaport'un alınması

Almanya'da doğan her çocuk Alman vatandaş olmaya hak kazanmıyor. Doğan çocuğun Alman pasaportu alabilmesi için, ebeveynlerden birisinin 8 senedir aralıksız Almanya'da ikamet etmesi ve aynı zamanda sınırsız oturum sahibi olması gerekiyor. Fakat bazı durumlarda anne babadan herhangi birinin sınırsız oturum izni var ise; 8 seneden daha kısa süreli Almanya'da ikamet etmek, bebeğinize Alman vatandaşı olma hakkını kazandırabiliyor. Biz Almanya da 4,5 senedir yaşıyor olmamıza rağmen ikinci bebeğimiz Alman vatandaşı olma hakkını elde etti. Bu durumda doğan bebek şu an ki kanuna göre (Haziran 2023) 18 ya da 20 yaşına kadar çifte vatandaş olabiliyor. Sonrasında Türk ya da Alman vatandaşlığını seçmek zorunda. Bu kanunun değişmesi için Alman hükümetinin çalışmaları var.


Türk konsolosluğunda doğum bildirimi ve kimlik başvurusu için bağlı bulunduğunuz konsolosluk sitesinden randevu almanız gerekiyor. Tabii Almanya dışına çıkabilmeniz için; bebeğinizin çifte vatandaşlık durumu yoksa pasaport başvurusu da yapmanız gerekiyor. Randevular dönemsel olarak en erken 1-2 ay sonrasina alınabiliyor. Bu nedenle doğuma yakın konsolosluktan kontrol edip randevuyu doğum öncesi alabilirsiniz. Fakat konsoloslukta da yine belediyeden size verilen "Geburtsurkunde" doğum belgesine ihtiyacınız var.


Umarız bu bilgiler bazılarının hayatını kolaylaştıracaktır :)


Almanya'da yasam ile ilgili diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Instagramda bizi takip etmeyi unutmayın.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page